آداب تغذيه در طب سنتي ايران غذا هم شفاست و هم بلا خداوند براي تمام موجودات عالم غذاهائي مطابق ساختار بدن آنها آفريد . که هر موجودي برحسب نوع ساختار بدن و نياز خود براي رشد ، نمو وحفظ سلامتي از غذاي خاصي استفاده کند . در بين موجودات عالم ساختار بدن انسان بدليل آنکه جايگاه ويژه اي در عالم خلقت دارد مهمتر و پيچيده تر است . به طوري که مصرف غذا براي انسان همچون حساب رياضي داراي قواعد بسيار منظم و حساب شده است ، که اگر انسا ن بر اساس اين قواعد تغذيه کند به سمت سلامتي حرکت مي کند ، اما اگر در خلاف جهت اين نظم گام بردارد به سمت بيماري پيش خواهد رفت . در طب سنتي ايران ، قواعد و حساب و کتاب در تغذيه را آداب تغذيه مي گويند و به بياني ديگردر خلقت انسان و غذاي او ، رمز ورازي نهفته است که جزئي از قوانين نظام آفرينش است . اما شايد خوانندگان ژرف نگر سايت درمان ايراني بپرسند ، آيا طب سنتي ايران کاشف اين اسرار خلقت در تغذيه است ؟ آيا اين مکتب حفظ سلامتي مي تواند پاسخگوي محققين علم تغذيه باشد ؟ و سوال مهمتر اينکه چطور مي شود به منابع علم تغذيه در طب سنتي ايران اعتماد کرد ؟ هر چند براي پاسخ گوئي به اين سوالات کليدي نياز به بيان فلسفه خلقت در نظام سلامتي داريم ، و بايد تاريخ پر افتخار طب سنتي ايران را مرور کنيم ، اما در جلسات گذشته اشاره اي به هزاران سال حفظ سلامتي و درمان دردها در مکتب طب سنتي ايران کرديم و گفتيم سلامتي مردم ايران در طول هزاران سال ، بدون استفاده از کشورهاي ديگر، تنها در ايران و با دانش علم پزشکي ايراني حفظ شده است . در اين مکتب عظيم ، در طول زمان ، با مطالعه ، تحقيق ، و از همه مهمتر کسب تجربه ، رمز و راز دانش تغذيه کشف شده و در طول هزاران سال به اجرا در آمده است . يعني مردم ايران با استفاده از آداب تغذيه خود در گذشته سالم ترين ، قوي ترين وشاد ترين مردم دنيا بوده اند . که ارزش اين دانش نجات بخش ، در قرن 21 حتي سازمان بهداشت جهاني را بر آن داشته است که از اين معلومات مجرب استفاده کند ، و در کشور ما در حال حاضر تخصص طب سنتي ايران در دانشگاههاي علوم پزشکي در حال تدريس است و آداب تغذيه در طب سنتي ايران به واحد هاي درسي دانشگاهي تبديل شده است و اين اتفاق ميمون ، يعني قبول ، و اعتماد مراکز علمي و پزشکي به آداب تغذيه در سنت ايرانيان است . آداب تغذيه : 1- نوع غذا : - مزاج غذا را بشناسيد و بر اساس مزاج انتخاب ، و ميل کنيد. - در يک ديدگاه کلي خانمها داراي مزاج سرد آقايان داراي مزاج گرم هستند. - آنهائي که مزاج گرم دارند: غذاهاي سرد بيشتر وغذاهاي گرم کمتر ميل کنند . وآنهائي که مزاج سرد دارند: غذاهاي گرم بيشتر و غذاهاي سرد کمتر ميل کنند. - مزاج خود را از پزشک طب سنتي سؤال کنيد. - حتماً طبيعي باشد و مواد افزودني به هيچ عنوان نداشته باشد. - غذاي حيواني کمتر و غذاي گياهي بيشتر ميل کنيد. - از غذاي سرخ کردني پرهيز کنيد. غذاي آب پز و کبابي بيشتر استفاده کنيد. - نان سنگک، روغن حيواني( روغن زرد) ، آب چشمه (که در کوزه نگهداري شود)و نمک طبيعي ميل کنيد. - از آب يخ ، غذاهاي بازاري وغذاهاي فريز شده و کنسرو شده پرهيز کنيد. - بجاي سالاد بيشتر سبزي جات ميل کنيد. - در هر فصل غذاي آن فصل را ميل کنيد. 2- ظرف غذا : - بهترين ظروف غذا ، ظروف مسي ، ظروف سنگي براي غذاو کوزه براي آب هستند. - به هيچ عنوان از ظروف تفلون وپلاستيکي استفاده نکنيد. - ديگ مسي ، سماور و قاشق برنجي، ملاقه و کفگير آهني ، سفره پارچه اي از نخ طبيعي و ليوان شيشه اي يا کاسه برنجي براي آب ، بشقاب مسي ، برنجي و.. استفاده کنيد. 3- نحوه غذا پختن : - غذا را به آهستگي بپزيد . - درحين غذا پختن بياد خدا وند باشيد و در آرامش وبا شادي غذا بپزيد . چون عصبانيت در حين غذا پختن مطمئن باشيد که در کيفيت غذاي شما موثر خواهد بود. - به هيچ عنوان از فر يا زود پز استفاده نکنيد. - غذائي که روي آتش طبيعي پخته شود بي نظير است اما اگر در آپارتمان زندگي مي کنيد در هفته يک بار در طبيعت غذاي تان را روي آتش طبيعي بپزيد.( البته مواظب طبيعت باشيد چون ضامن سلامتي ماست) 4- نحوه غذا خوردن : - غذا را با نام وياد خدا آغاز کنيد. - غذا را با دست ميل کنيد . - خيلي آهسته غذا بخوريد. - غذا را خوب بجويد. - وسط غذا در حد امکان آب ننوشيد. - بلا فاصله بعد از غذا خوردن دراز نکشيد. - بدون کفش و با لباس را حتي غذا ميل کنيد . - قبل از سير شدن دست از غذا بکشيد. 5- غذا هاي خوب: عسل ، سرکه ، سکنجبين ، گوشت بره ، گوشت مرغ محلي ، گوشت ماهي دريا، برنج ايراني، نان سنگک ، روغن حيواني ، آب چشمه ، آب ميوه طبيعي ، سبزيجات با کود طبيعي ، ميوه با کود طبيعي ، آش هاي ايراني ، آبگوشت ايراني، چاي گياهي ، چاي سبز به جاي چاي سياه ، ادويه براساس مزاج و فصل، آبغوره ، .................